Op 1 september 2020 verschijnt een nieuwe, moderne versie van de beroemde roman ‘De filosoof van Haaeghem’ met tekst en illustraties van, wel… mezelf. Het origineel door Jef Scheirs dateert dan wel van 1928 maar in Oudegem is het verhaal nog altijd springlevend.

 

In de zomer van 2019 kwam vanuit de feestcommissie van Oudegem de vraag of ik een moderne versie wilde maken van ‘De filosoof van Haagem’. Het oorspronkelijke boek uit 1928 leest nog altijd vlot, maar er zitten veel intussen onbegrijpelijk geworden verwijzingen in naar de toenmalige maatschappij en politiek.

 

Eerst wilde ik er een prentboek voor de jongste lezers van maken, uiteindelijk is het een boek geworden voor het hele gezin. Een voorleesboek voor de jongsten, een boek om zelf te lezen vanaf acht jaar, maar ook ideaal vlot, ontspannend en filosofisch leesvoer voor volwassenen.

 

’De filosoof van Haagem’ had voor zijn tijd enorm veel succes. De eerste druk verscheen op 50.000 exemplaren – een gigantisch aantal voor die tijd. Scheirs schreef in 1932 een vervolg en het boek werd meerdere malen bewerkt als toneelstuk en operette. In 1967 verscheen op de toenmalige BRT zelfs een zesdelige tv-reeks gebaseerd op het boek, met ondermeer Romain Deconinck als Titten en Jenny Tanghe als Koletje. Enfin, om maar te zeggen dat ‘De filosoof van Haagem’ big business was.

 

 

 

DE FILOSOOF VAN HAAEGHEM

 

En ze zijn de filosoof zeker niet vergeten in Oudegem – of ‘Haagem’, de dialectvariant die ook door Scheirs werd bedacht*. Iedereen in Oudegem kent de personages Titten, Naten en vooral Patatje. Er is een straat naar Jef Scheirs genoemd, hij heeft zijn eigen reus, jaarlijks wordt door de feestcommissie een Patatje verkozen, er is de jaarlijkse Patattenworp en met kermis gaat iedereen van de feestcommissie verkleed als één van de personages. Patatje staat ook op de vlag van Oudegem. Een tiental jaar geleden werd het toneelstuk in openlucht opgevoerd. En in 2015 werden alle afleveringen van de serie op groot scherm getoond in de kerk van Oudegem.

 

Dit nieuwe boek is een modernere versie geworden, maar toch net ouderwets genoeg. Ik heb ook de toestemming en warme steun gekregen van de nabestaanden van Jef Scheirs om dit boek te mogen schrijven. 

 

KORTE INHOUD

 

Over een broer die alles wilt en niets heeft en een broer die niets wilt en alles heeft.

In Haaeghem wonen de broers Titten en Naten Van den Huyve. Titten is een filosoof. Hij werkt niet veel, maar denkt na over belangrijke levensvragen. Naten is een echte vrek. Op zijn negenenzestigste neemt hij zich plots voor te trouwen met de al even lelijke en gierige Koletje Kambeel. Naten heeft met het huwelijk maar één doel voor ogen: rijk worden en eindelijk zijn broer het huis uit gooien, samen met het hulpje Patatje. Zal de filosoof zijn broer te slim af zijn?

 

OVER JEF SCHEIRS

 

Jef Scheirs (1885 – 1960) kende veel succes met zijn komische roman ‘De filosoof van Haagem’ uit 1928, die op zeer grote oplage werd verspreid. Het werd later ook een toneelstuk en zelfs een reeks op de BRT. Scheirs overleed in 1960 maar kreeg in Oudegem zijn eigen straat en reus.

 

* De schrijfwijze van ‘Haaeghem’ in de titel is overigens geen schrijffout, dit wordt ook in het boek verklaard